4. Okrugli stol HDFEZ-a - 12. veljače 2009.

Održan 4. Okrugli stol Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva (HDFEZ) na temu:

Farmakoekonomika kemoterapijskih protokola, ima li mjesta za poboljšanja?

Moderator:
primarijus dr.sc. Ranko Stevanović, dr.med., predsjednik HDFEZ
Uvodna riječ: Misija HDFEZ i plan djelovanja

Sudionici:
• Saša Cvetojević, dipl oecc., predsjednik Udruge ljekarnika u HUP-u, član Upravnog vijeća HZZO, član pregovaračkog tima za pristupanje EU
o Ljekarništvo u RH - vuk nije sit, a gdje su koze ?

Prof dr.sc. Igor Francetić, Medicinski fakultet Zagreb
o Racionalno propisivanje lijekova ne znači rezanje troškova

Karolina Kalanj, dr.med., Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar"
o Uporaba farmaceutskih smjernica - iskustva iz inozemstva

Luka Vončina, dr.med. Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar"
o Prakse iz svijeta: Health Technology Assessment,
o Budget Impact Analysis & Cost Utility Analysis

Ispred 80-tak sudionika Okruglog stola, nakon moderatora Okruglog stola, primarijusa dr.sc. Ranko Stevanović, dr.med., predsjednika HDFEZ, koji je uvodno govorio o problemima farmakoekonomike u Hrvatskoj te iznio Misiju Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva i plan djelovanja Društva, u kraćim izlaganjima/prezentacijama, panelisti su na zanimljiv način prikazali probleme farmakoekonomike u Hrvatskoj: Saša Cvetojević, dipl oecc., član HDFEZ, predsjednik Udruge ljekarnika u HUP-u, član Upravnog vijeća HZZO, član pregovaračkog tima za pristupanje EU, na tu temu vrlo slikovito je pojasnio probleme ljekarništva u RH. Zatim je Prof dr.sc. Igor Francetić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrlo preglednom izlaganju objasnio što u kontekstu medicine i zdravlja, znanosti i farmakoekonomike znači racionalno propisivanje lijekova. Karolina Kalanj, dr.med., također članica HDFEZ sa Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" iznijela je iskustva iz inozemstva s područja uporabe farmaceutskih smjernica, a Luka Vončina, dr.med. također član HDFEZ sa Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" iznio je osnovne postavke praksi iz svijeta s područja Health Technology Assessment te principe osnovnih fermakoekonomskih metoda: Budget Impact Analysis & Cost Utility Analysis.

 

Zaključci Okruglog stola:

Nakon zanimljive diskusije donesen je zaključak da je pred Hrvatskom razdoblje u kojem će farmakoekonomika imati sve važnije mjesto na području kontrole troškova u zdravstvu i da će osnivanje Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva dati doprinos unaprjeđenju pristupa farmakoekonomici i farmakoekonomskoj praksi u Hrvatskoj.